НУ Св. Паисий Хилендарски
Начално училище град Нова Загора

Символи,ритуали,почетни знаци

1. Патрон на училището – „Свети Паисий Хилендарски”


2. Знаме на училището - Знамето на училището има првоъгълна фома и е оцветено в тъмнозелен цвят. От едната страна е представена емблемата на „НУ „Свети Паисий Хилендарски” – гр. Нова Загора, лика на клонки, а от другата – перо на възрожденец и надпис: „Напред, науката е слънце. Цялото знаме е обшито със златисти ресни. Тъмнозеления цвят символизира спокойстие, мир и късмет, перото – слава и мири знание, а златистия цвят на ресните – мъдрост ; 


3. Мото – "Любов към труда, любов към истината, любов към народа";4. Ученическа униформа – съдържа:за момичета и момчета – риза /блуза/в светло зелен цвят, черен пуловер, черен панталон и обувки с бели чорапи за момчетата и черна пола и обувки с бели чорапи за момичетата. На пуловера и ризата е поставена емблематичния знак в кръгла форма.


Лятната униформа е еднаква за всички и се състои от портокалова фланелка с къс ръкав с извезан емблематичен знак на училището.

5. Лого - Логото на НУ „Св.Паисий Хилендарски” е дело на ученици в училището от обявения училищен конкурс и е приета на Педагогически съвет. Емблемата е на жълто-червено поле във формата на окръжност, в горната част на който е изписано „Св.Паисий Хилендарски”, а отдолу – „Начално училище” На преден план в центъра е поставен лика на патрона на училището – Свети Паисий Хилендарски. Около него сияе слънце с 12 лъча, символизиращи 12-те месеца на годината. От лявата страна на Хилендарски е представена книга, като израз на любов към знанието и признателност към „История славянобългарская. Разтворената книга в емблемата символизира знанията, образоваността и културата на учениците в училището. Образът е жълтозлатист, преливащ до червен кант, символизиращ младостта, енергията и жизнеността на учениците и учителите, на общуването, емоционалната интелигентност и разума, царящи в училището.


НУ „Св.Паисий Хилендарски"- Нова Загора има следните ритуали:

1. Откриване на учебната година;

2. Предаване на знамето на следващите знаменосци;

3. Празник на училището;

4. Коледен празник;

5. Изпращане на завършващите етап и степен;

6. Тържествен ритуал по награждаване на ученици и учители за 24 май.

7. Годишно утро.

 

 

Химн на училището

С училището наше се гордеем.

Във него ний се учим и живеем.

Паисий Хилендарски го наричаме,

почитаме го, пазим и обичаме.

 

Той пръв събуди душите и сърцата

на българите стари и на нас, децата.

От тогава името му славим и до днес,

всеки българин го носи с чест.

 

Той огъня на родолюбие разпали,

възкреси ни,зарадва и добави:

гордост,правдолюбие,борба

и обич към българската ни зимя.

 

С училището наше се гордеем.

Във него ний се учим и живеем.

Паисий Хилендарски го наричаме,

почитаме го, пазим и обичаме.Текст:Пенка Донева

Музика:Станка Вълева